Almanya’da hükümet yeni yılla birlikte vatandaşlarına destek yardımlarını uygulamaya almaya başladı.

İŞTE ALMANYA’NIN ENFLASYONLA MÜCADELE PLANI

YURTTAŞ PARASI: İşsiz bir kişinin ailesinde kişi başına ödenen yurttaş parası 502 Euro'ya  çıkarıldı. 18 yaşından küçük iki çocuğu olan bir aile 1400 Euro net yardım alacak. Ayrıca bunlara 500 Euro çocuk parası verilecek. Kira, yakacak yardımı, radyo-TV vergisi desteği ile net aylık 2500 Euro'ya çıkacak. Üstelik bu yardımlardan, ülkeye yeni gelen, Ukraynalı- Suriyeli- Afgan, herkes yararlanacak.

ENFLASYON TAZMİNATI: Almanya, vatandaşına enflasyon tazminatı ödeyecek. 25 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kanuna göre, 1 Ekim 2022'den itibaren, işverenler çalışanlarına kişi başı 3000 Euro'ya kadar “enflasyon tazminatı” ödeyecek. Bunun için işveren ile işçinin anlaşmış olması gerekiyor. Ödemenin tamamı birden yapılabilir ya da 31 Aralık 2024'e kadar taksitlendirilebilir. Ödeme vergisiz ve sosyal kesintisiz olacak. İşveren bunu vergiden düşebilecek. Maaş bordrosunda, bu paranın “enflasyon tazminatı” (Inflationsausgleichsprämie) olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

ÇOCUK PARASI: Her aileye, gelirinin ne olduğuna bakılmaksızın ödenen çocuk parası 250 Euro'ya çıkarıldı. Böylece her bir çocuk için 31 Euro'luk artış sağlandı. Çocuk parası, üniversite ve yüksek lisans bitene kadar ödeniyor. Yani ortalama 25 yaşına kadar bu para ailenin ya da çocuğun hesabına yatırılıyor.

İKAMET PARASI: Şimdiye kadar, maaşı az olan kiracılara verilen temel destek niteliğindeki ikamet parası, 190 Euro'dan 370 Euro'ya çıkarıldı. Bu durumdakiler, başvurarak her ay 370 Euro'luk “kira ve ikamet desteği” alacak. Hiç geliri olmayan ya da küçük işlerde çalışıp ayda 520 Euro'ya kadar kazananların “bütün kirasını” ise zaten devlet ödüyor.

VERGİ İNDİRİMİ: Vergiye tabi kazanç oranlarında indirime gidildi. İndirimle birlikte bir kişinin yıllık gelirinde yaklaşık 1700 Euro'luk rahatlama olacak. Yüzde 42'lik vergiye tabi yıllık kazanç oranı 58.587 Euro'dan, 62.827 Euro'ya yükseltildi. 2024'te bu rakam 66.779 Euro olacak. Değişiklik maaş bordrosuna otomatik olarak yansıyacak.

Vergiden muaf olunan yıllık kazanç miktarı ise 10.908 Euro oldu.

ENERJİ DESTEĞİ: Savaş nedeniyle yükselen enerji fiyatlarına tavan getirildi. Buna göre mart ayından itibaren, tüketimin yüzde 80'inin eletkrik fiyatı 40 senti aşamayacak. Gazda ise bu rakam en fazla 12 cent olacak. Elektrik ve gaz fiyatları yükselirse, farkı devlet üstelenecek ve tüketici korunacak.