Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, bordo-mavili gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. beIN Sports'a açıklamalarda bulunan başkan Ağaoğlu, Uğurcan Çakır'ın transferiyle ilgili soruya cevap verdi.

İŞTE O AÇIKLAMALAR

"Aslında aradan fazla bir zaman geçmedi 3 sene geçti ama kendi camiamız içerisinde 3 asır gibi algılanmaya başlandı. Yönetime geldiğimiz gün yüz yüze olduğumuz koşulların neler olduğu unutuldu. Bu zaten Trabzonspor’un sıkıntısı değil Türk sporunun sıkıntısı. Yaşadığınız sıkıntıları yapılan yanlışları çok çabuk unuttuğunuz zaman ileriye dönük olarak yapacağınız hamlelerde de hata yapma şansınız ya da şanssızlığınız artıyor. Geldiğimiz zaman bunu defalarca ifade ettik. Yine ifade etmenin gereği var mı yok mu ama şöyle ki hatırlamakta da yarar var. İlk kulübün kapısından içine girer girmez yapılacak ödeme 85 milyon biz nisan ayında göreve geldik haziran sonuna kadar da bir 185 milyon daha neresinden bakarsanız bakın 300 milyona yakın bir ödeme yükü ile karşı karşıya olan oyuncularına 7 aydır maaş ödemeyen icrada 132, FİFA’da 36 dosya, transfer yasakları… Böyle bir kaosun içindeydi."

"Bazen sonuçlar istediğiniz gibi gitmediği zaman kendi kişisel bencil çıkarlarını ön planda tutan insanların manipülasyonuyla yaşananları çok farklı şekilde algılayıp değerlendirebiliyorlar. Onun için özellikle son zamanlarda her puan kaybedilen maçtan sonra yapılan o tür eleştirileri ben hep bu çerçevede değerlendiriyorum.  Trabzonspor gibi 20 bine yakın delegesi olan bir grup genel kurul 200 kişiye genel kurul yapamaz. Asıl düşündürücü olan, devasa boyutlara gelmiş olan borç, hatırlayalım Trabzonspor’un yıllık sabit geliri olarak tabir ettiğimiz gelirler 150 – 160 milyon lira. Kur farkı gideri, kredi faizi olarak ödediğimiz para 280 milyon lira."

TRABZONSPOR'UN 850-860 MİLYON LİRA BORCU VAR

Bu 3 büyük rakibinizle olan ekonomik farklılık ne durumda? sorusuna Ağaoğlu şöyle cevap verdi:  Şöyle söyleyeyim 1’e 4. Trabzonspor’un geliri 100 ise GS ve FB’nin 400, Beşiktaş’ın 350 milyon. Zaten borçlara da bakarsanız borçlar da aynı oranda. Trabzonspor’a bakarsanız 850 -860 milyon lira borcu var. Diğer kulüplerimize baktığımız zaman Şampiyonluk 3 – 4 milyarlı rakamlarla telaffuz ediliyor. Ama Trabzonspor’un geliri bu. Şampiyonluk yarışının içerisinde olduğumuz rakiplerimizle aramızdaki finansal açık, gap 1’e 4. Ama bu 3 yıllık süreç içerisinde ilginç şeyler yapmak zorunda kaldık. Bugün itibariyle baktığımızda Trabzonspor’un hiç kimseye bir kuruş borcu yok. Vadelenmiş borçları var. Oyuncuların maaşları ayın birinde yatar.

UĞURCAN ÇAKIR'A İLGİ VAR

Yetiştirdiği ve geliştirdiği oyuncularla bu yarışın içerisinde olan ve aynı şekilde çok ciddi bunların transferiyle para kazanan bir Trabzonspor. Yusuf örneğinde olduğu gibi… 375 bin euro verip kiraladığınız Sörloth örneğinde olduğu gibi… Bugün gündemde olan Uğurcan Çakır, Abdulkadir Ömür, Abdulkadir Parmak aynı şekilde Forvetteki Djaniny alakalı olarak transferin penceresinin kapanmasına çok kısa bir süre kala çok yoğun bir ilgi vardı kendisine. Yusuf’un satışı 17-18 milyon Euro + bugün bana göre Türkiye’nin en iyi stoperlerinden birisi Edgar Lee. Edgar Lee pozisyonundaki bir stoperi bugün siz 5-6 milyon Euro bonservis ile ancak alabilirsiniz. O yaşta o yetenekteki bir stoperi… 

TRABZONSPOR BİR OYUNCUYA 3 YIL İÇİN 21 MİLYON EURO ÖDEMİŞ

Ekuban’ı aldığımız zaman biz Ekuban’a 300 bin Euro para ödüyorduk. 1 milyon euroya bonservisini aldık ikinci sene opsiyon hakkımızı kullandık. Bugün bonservisi farklı rakamlarla telaffuz ediliyor. Trabzonspor oyunculara yapmış olduğu disiplinli ödemeler diyeyim – yani bizim Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın oyuncularına ödediği parayı oyunculara ödeme şansımız yok, ödenmiyor da ödenemiyor da . Bunun en güzel örneği 2016-17 ve 18’de yaşadık. İsmini veremeyeceğim; bir oyuncunun bonservisi, menajer komisyonu ve kendine ödene paranın Trabzonspor’a 3 yıllık maliyeti 21 milyon Euro. Sizin sabit gelirinizin bugünkü rakamlarla baktığınızda 21 milyon euroyu olduğu yerde siz bir oyuncuya bu parayı nasıl verebilirsiniz? Veremezsiniz. Onun için meşakkatli ama sabretmemiz gereken yolu seçmemiz gerekiyor. Burada da belirli ölçüde başarılı olduğumuza inanıyorum.

TRABZONSPOR 860 MİLYON LİRA BORCUNU ÇOK RAHATLIKLA ÖDER

Yeniden yapılandırma Trabzonspor açısından baktığınızda 9 yıl içerisinde Trabzonspor şu 860 milyon TL borcunu çok rahatlıkla öder ama nasıl öder şu anda yürürlükte olan finansal politikasından ödün vermediği takdirde. Trabzonspor kulübü taraftarlarımız bizi çok eleştiriyor. Şu anda mesela 1.5 milyon Euro tavan, onun da alan 2-3 oyuncumuz var. Trabzonspor kulübü onun dışında bir ücret ödeyemez oyuncusuna. Ödediği takdirde yüzde 20 artı yüzde 40’ı da üzerine koyduğunuz zaman 2 milyon euroluk bir oyuncunun maliyeti vergileri ile birlikte Trabzonspor kulübüne nereden bakarsak bakalım 3,5 – 4 milyon euroya yakın bir rakama ulaşıyor. Trabzonspor bu mali politikasından taviz vermediği sürece borcu rahatlıklar öder.

FİFA'DAN ÖNCE CEZAYI BANKALAR BİRLİĞİ VE FUTBOL FEDERASYONU KESECEK BİZE

İşe hiç şu tarafından bakılmadı kamuoyunda. Borçlar yeniden yapılandırıldı ama yeniden yapılandırma sözleşmesinin içerisinde öyle hükümleri içerisinde öyle hükümler var ki ihlal ettiğiniz takdirde UEFA’dan ve FİFA’dan önce cezayı Bankalar Birliği ve Futbol Federasyonu kesecek size. Bir yerine üç harcadığınız takdirde sözleşme yürürlükten kalkıyor, cezai şartlarla birlikte karşınıza geliyor.

Şampiyonlar ön elemesi oynayacaktınız oynayamadınız sayın Başkan? -Şimdi zaten sıkıntı orada başladı. Sezon başlangıcındaki türbülansı konuşacaksak sıkıntı orada başlıyor. Biz Türkiye Kupasını alıyoruz ertesi gün Avrupa kupalarından men cezası geliyor. Tabi o da kamuoyuna yanlış anlatıldı. Evet kurban biziz borcu da biz ödüyoruz. Ama mutabakat anlaşması 2016 – 2017 – 2018 yıllarını kapsıyordu. O mutabakat anlaşması ihlal edildiği için Trabzonspor Avrupa kupalarından men cezası aldı. Ama dediğim gibi birtakım olumsuzluklar yaşandığı zaman bunun üzerinden algı yaratmak çok basit ve rahat oluyor. Çünkü gerçek kulüp sevdalıların en gergin olduğu dönem içerisinde bunu yapıyorsunuz. 

GELİR KAYBIMIZ YÜZDE 40

Trabzonspor özelinde konuşacak olursak bizim gelir kaybımız %40 civarında. 18 takımdan Lig'in 21 takıma çıkmasından doğan bir gelir kaybı seyirciden mahrumsunuz. Seyirci geliri 0. Ürün satışı yüzde 60'a yakın azaldı. Her sene minimum Trabzonspor Kulübü 1 oyuncu eğer mümkünse ki 2 oyuncu satmak zorunda.

UĞURCAN KENDİ GİTMEK İSTEMEDİ

"Uğurcan ile alakalı geçen sene yapılan birkaç teklif vardı. Tabii bu pandeminin etkisinde olan kulüplerde şimdi şöyle söyleyeyim pandemi olmasaydı Sörloth 20 değil 35 milyon euro’ya giderdi. Uğurcan'a yapılan her iki teklifte Uğurcan’la da konuştuğumuz zaman bir değerlendirme yaptık çocuğun kendisi de gitmek istemedi. Benim değerim bu değil dedi. Orada da kendisi çok dik ve uzlaşıcı durdu. Yani kulüp tarafında durdu. Bu çok önemli. Bir oyuncuyu satacağınız zaman eğer oyuncu alıcı kulüp tarafındaysa orada eliniz baya zayıflıyor. Uğurcan kulüp tarafında durdu. Kulübün çalışanı gibi hareket etti. Kulübün çalışanı evet. Profesyonel oyuncusu ama finansal anlamda da CFO gibi davrandı. Geçen seneki teklifler bizim beklentimizin %30 altındaydı. Şu anda konuşulan rakamlar bir anlamda bizim beklentilerimizle örtüşüyor."

MİLLİ TAKIMIN 1 NUMARALI KALECİSİ

Netice itibariyle Çakır’a baktığımız zaman bir Trabzonspor penceresinden bakacağız. Türkiye Süper Ligi penceresinden bakacağız. Diğer taraftan da Dünya Kupası elemelerinde var Avrupa Kupası finallerine giden Dünya Kupası elemelerinde de 7 golle 6 puanla Lider konumunda olan bir ülkenin 1 numaralı kalecisi. Değerlendirmeye aldığımız ama bunları değerlendirmemiz lazım bizim. Diğer taraftan şunu söyleyeyim. Uğurcan Çakır veya Yusuf Yazıcı veya Abdulkadir Ömür bunlar sadece Trabzonspor Kulübü'nün futbolcusu olarak değerli futbolcusu olarak pek doğru bakış açısı olmaz. Yusuf, Abdulkadir ve Çakır bunlar bir felsefenin temsilcisi aslında. Bir ekolün temsilcileri. Bir hikayenin kahramanları. Trabzonspor gerçeğinin kahramanları. Trabzonspor altyapısının yetiştirdiği, Trabzonspor altyapısından yetişip kulübüne ve ülke futboluna hizmet eden ülke futboluna değer katan oyuncular olarak değerlendirmek lazım. Bir de sık sık özellikle son zamanlarda medyada bir hayli konuşuldu, tartışıldı. Diğer kulüplerin futbolcularıyla karşılaştırılmalarını ben doğru bulmuyorum. Bu yönüyle baktığımız zaman bu oyuncuları bizim çok farklı ve ayrı bir yere koymamız lazım.

KAÇ TANE SAHANIZ VAR? AKYAZI'DA SAHALARI GÖRÜYORUZ

-5 tane Mehmet Ali Yılmaz tesislerinde var. 6 tane de Akyazı’nın yanında var. Bunlardan bir tanesi de stat olarak kullanılıyor ve Hekimoğlu Trabzonspor’da orada maçlarını oynuyor.

DEVRE ARASI 5.5 MİLYON EURO BONSERVİS BEDELİ ÖDEDİK

Mesela bizim devre arası olduğunuz transferlerin Gençlerbirliği kulübüne 2.5 milyon Euro, Alanyaspor kulübüne 3 milyon Euro para ödedik. Burada bu çok büyük bir para Trabzonspor Kulübü için ve bizim yönetim dönemimizde ödediğimiz en yüksek bonservis bedellerini bu dönemde ödedik. Orada da UEFA'ya karşı açmış olduğumuz bir dava vardı. Onu kazanmasaydık oradan bir gelir elde etmeseydik bunu da ödememiz yani Finansal Fair Play şartları içerisinde o da mümkün değildi.

Berat Özdemir'in patlama yapacağını vurgulayan Ağaoğlu, "Trabzonspor’un önümüzdeki yıllarda çok iyi para kazanacağı birkaç oyuncudan birisi mevcut kadro içerisinde." dedi.

Öte yandan Ağaoğlu, Okay Yokuşlu'nun Premir Lig'e transferi için ise "Biraz geç kaldı" yorumunda bulundu.

KAMERALARIN KARŞISINDA ADALET İSTİYORUZ

Kulüpler birliği yapılanmasını nasıl buluyorsunuz? sorusuna Ağaoğlu, "Maç bitiyor puan kaybetmişsiniz veya canınızı sıkan bir şey varsa geçiyorsunuz kameraların karşısına adalet istiyoruz, doğru yönetim istiyoruz, haksızlıkların önüne geçilmesini istiyoruz. Kulüpler birliği toplantısında dedim ki galiba hepimiz bunu istiyoruz. Hepimiz adalet istiyorsak hepimiz futbolun bir düzen içerisinde adil rekabet kuralları içerisinde oynanmasını istiyorsak o zaman birlikte hareket etmemiz gerek birliğin anlamı da bu. beUNITED birlikte hareket edelim. Adalet mi istiyoruz yoksa adaletsizlikten pay mı istiyoruz? Ona yapıldı bana da yapılsın mı? Ona çalındı bana da çalınsın mı? Yoksa ona da değil bana da değil. O düdük ortaya çalınsın, bu kararlar ortaya verilsin. Bu kurallar bütün kulüplere eşit olarak uygulansın." cevabını verdi.

FİFA BAŞVURUSU

FIFA’ya yapılan başvuruya gelince. FIFA’ya yapmış olduğumuz başvuru şu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir kararı vardı. Bu yanılmıyorsam 2010 yılında açılan bir dava 10 yıllık bir süreç içerisinde sonuçlanıyor. Yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde Türkiye Futbol Federasyonu'nun kurullarının bağımsız olmadığına hükmediyor. Türkiye Futbol Federasyonu bununla alakalı temyize gidiyor. Temyizde de bu onaylanıyor. Adalet Bakanlığına geliyor. Adalet bakanlığı da bunun düzeltilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu’na bir yazı yazıyor. Bütün olay orada başladı zaten. Ben bununla alakalı olarak ne yaptıklarını, ne yapmayı düşündüklerini sorduğum zaman çok açık net bir şekilde biz onunla işte şeyde değiştireceğiz.

ATAMA İLE DEĞİL SEÇİMLE GELMESİNİ İSTİYORUZ

Basit bir soru soracağım. Son 2 sene içerisinde kaç MHK değişti? Yusuf Namoğlu, Sabri Çelik, Zekeriya Alp, Serdar Tatlı. Tartışmalar bitti mi? Bitmedi. Bitmez de. Niye? Sistem bozuk çünkü. Yapı bozuk. Daha önce de ifade ettiğim gibi arabanın motoru bozuk sen teker dört tekerleği de değiştir hadi yürümüyor araba. Sürekli fiş değiştiriyorsun. Prizde elektrik yok niye değiştiriyorsun fişi? Prizde elektrik yok bir yerlerde kesilmiş bir yerde sıkıntı var. Sıkıntı sistemde tamamen bağımsız olması lazım. Kulüpler birliğinin kulüp başkanlarının tekrar söylüyorum. Kendi menfaatleri doğrultusunda değil. Adil rekabet düzeninin sağlanabilmesi için bağımsız kurullarının oluşturulması yönünde bir mücadele vermeleri lazım. Yoksa Federasyon yönetim kurulları veya federasyonun kurulları PFDK’sı Tahkimi MHK’si oluşurken içeriye bir adam sokayım çabasında olmayacak kulüp başkanları, kulüp yöneticileri. Federasyon başkanı federasyon yönetimi de buna müsaade etmeyecek. Bunların hepsi seçimle bağımsız olarak göreve geldiği takdirde bir kere işin o tarafını unutacağız.

VAR'dan memnun musunuz sorusuna Ağaoğlu, "Değiliz. Çünkü o VAR’ın yönetmeliği ile o kadar oynadılar ki. Soruyoruz mesela böyle dirsek yedi düştü aşağı. İşte bu dirsek biliyorsun faul, sarı kart bilmem ne. Ceza sahası içerisinde penaltı. İşte efendim 15 gün önce değişen yönetmeliğe göre VAR buna müdahale edemiyor. Niye değiştiriyorsun 15 gün önce? Yani VAR’a da eyyam yaptırmaya başladık. Bu kadar basit. VAR da eyyam yapıyor. Teknolojide artık eyyam yapıyor " dedi.

TRANSFER LİMİTLERİ

Bakıyorsunuz Antalyaspor kulübü transfer yapamıyor. Göztepe çıkıyor 80 milyon. Trabzonspor’un da öyle çıktı. Bizim de 86 milyon falan çıktı. 86 dediğiniz rakam 10 milyon Euro. Trabzonspor’un kadro maliyeti ne? 18 milyon Euro. Biz oyuncu satmasak aynı zamanda sermaye artışını gerçekleştiremeseydik bizim bu kadroyu gelir penceresinden baktığımız zaman, sabit gelirler penceresinden baktığımız zaman bizim bu kadroyu oluşturmamız mümkün değil.

Seyircili oynamayı kabul etmezsiniz değil mi bundan sonraki süreçte? sorusuna Ağaoğlu, "Kendi açımdan değil diğer takımlar içinde bunlar böyle. Kendi sahasında oynayacak Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ile veya Trabzonspor ile kendi sahasında oynayacak seyircisiz. 1 Nisan’da Trabzon’a geldiği zaman seyircili maç oynanacak. Peki bu adil rekabet kuralları çerçevesinde gerçekleşen sezon mu olacak bu açıdan baktığımız zaman." yanıtını verdi.

ZEMİN AÇIKLAMASI

Shakhtar Donetsk UEFA finali oynadı Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda. İngiltere’den çim uzmanları geldi. Sahayı düzeltti. Adı İngiltere. İngiltere’den gelen çim uzmanları bizden danışmanlık hizmeti aldılar o zaman bütün verileri bizden aldılar. Verileri bizden aldıktan sonra uygulamayı yaptılar gittiler. Her bölgenin farklı özelliği var. O özellikler göz önünde bulundurularak yapılacak olan uygulamalar var. Sen eğer Hakkari’ye de Atatürk Olimpiyat Stadı’na da Trabzon’a da Samsun’a da Ankara’ya da aynı uygulamayı yaparsan bu işin içinden çıkamazsın.

skorer