ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede 50 yıldır yürürlükte olan kadına Kürtaj hakkı veren 1973 tarihli "Roe V. Wade" kararını bozdu. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Anayasa kürtaj hakkı vermemektedir. Roe v. Wade reddedildi. Kürtaj hakkını düzenleme yetkisi halka ve seçilmiş temsilcilere iade edildi" ifadeleri kullanıldı.

Yüksek Mahkeme, bu gelişmeden 24 saat sonra, dün de “kürtaja anayasal koruma sağlayan” hükmü iptal etti. Kararın iptali, isteyen eyaletin kendi sınırları içerisinde kürtajı yasadışı hale getirebileceği anlamına geliyor. Nitekim Missouri, Dakota ve Indiana gibi Cumhuriyetçi eyaletler, kısa süre içinde kürtajı yasadışı kılacaklarını açıkladı.

ABDde öfke gecesi: On binlerce kişi sokağa döküldü

BİDEN HİÇBİR ŞEY YAPAMIYOR! 'TRAJİK BİR HATA'

Eski ABD Başkanı Barack Obama kararı "Özgür topluma inanan herkese bir darbe" diye tanımladı. Trump’tan “Bu Tanrı’nın kararı” yorumu geldi.

Başkan Biden kararın ardından yaptığı açıklamada ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj kararının, "Amerika'daki kadınların kendi kaderlerini kontrol etmelerini engelleyecek üzücü bir karar" olduğunu söyledi. Başkan, kararın 'trajik bir hata' olduğunu belirtti ve mahkemenin Amerika'yı "aşırı ve tehlikeli bir yola" ittiğini ettiğini söyledi.

Başkan Biden, yürütme emriyle yapabileceği çok az şey olduğunu belirterek, ABD Kongresi’ni federal bir yasayla 'kürtaj haklarını' geri getirmeye ve seçmenleri bu hakları koruyacak milletvekilleri ve eyalet liderlerini seçmeye çağırdı.

ABDde öfke gecesi: On binlerce kişi sokağa döküldü

DEPREM ETKİSİ YARATTI! ON BİNLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ 

Kararın açıklanmasının ardından ABD'nin birçok eyaletinde büyük protestolar patlak verdi. Göstericiler ABD Yüksek Mahkemesi önünde toplanırken  barikatlar kuruldu ve polis alarma geçti.

Demokratik eyaletler kürtaj haklarını korumaya ve komşu eyaletlerden gelen insanlara yardım etme sözü verdi. Bölge savcıları, yeni yasalar prosedürü suç haline getirse bile insanların haklarını arayacaklarını açıkladılar.

Protesto eden kalabalığın öfkeli olduğu görülürken ellerinde şemsiyelerle yürüyen kalabalık kürtaj hakları ile ilgili pankartlar taşıdı. Bazı yerlerde ABD bayrağının yakıldığı görüldü. Yetkililer protestoların şiddet eylemlerine dönüşmesinden endişe ediyorlar

ABDde öfke gecesi: On binlerce kişi sokağa döküldü

KARAR BEKLENİYOR MUYDU?

Dailymail Gazetesi'nde yer alan bir analizde 'Halihazırda şiddetle bölünmüş Amerika hiç bu kadar parçalanmamıştı. Ülkenin en kıdemli yargıçları derin kutuplaşmasının daha da kötüleşmesini sağladı" ifadeleri yer aldı.

Politico internet sitesinin Şubat ayında sızdırdığı bir görüş taslağında Muhafazakâr Yargıç Samuel Alito 1973'teki kararın "en başından bu yana açık bir şekilde yanlı olduğunu" ve iptal edilmesi gerektiğini söylüyordu.Politico internet sitesinin Şubat ayında sızdırdığı bir görüş taslağında Muhafazakâr Yargıç Samuel Alito 1973'teki kararın "en başından bu yana açık bir şekilde yanlı olduğunu" ve iptal edilmesi gerektiğini söylüyordu.

Yargıç Alito ayrıca "Anayasaya uyma ve kürtaj meselesini halkın seçilmiş temsilcilerine bırakma zamanı geldi" diye yazmıştı.

ABD Yüksek Mahkemesi tarihinde daha önce görülmeyen bu taslak belge sızıntısının ardından, kürtaj yanlıları büyük gösteriler yapmıştı.Diğer dört muhafazakâr yargıcın da Alito ile aynı fikirde olduğu belirtiliyor ve bu isimler Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett diye sıralanıyor.

Demokrat Parti'nin atadığı diğer üç yargıç Stephen Breyer, Sonia Sotomayor and Elena Kagan ise Politico'ya göre karşı görüş yazmaya hazırlanıyordu.