ABD ile depremden etkilenen Suriye arasında yardım konusunda tartışmalar yaşanıyor.

Şam rejimi yaptırımların kaldırılmasını talep ederken, Washington deprem yardımları nedeniyle Suriye'yi yaptırımlardan muaf tutmaya karar verdi.

Beyaz Saray, Suriye'yi de etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkeye yönelik yardımlara izin vermek amacıyla yaptırım muafiyeti sağlanacağını duyurdu.

180 günlük muafiyet
ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisince (OFAC) Suriye için deprem yardımıyla ilgili tüm işlemlere izin veren bir genel lisans yayınlandığı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu genel lisansla Suriye Yaptırımlar Yönetmeliği tarafından yasaklı olan deprem yardımı ile ilgili tüm işlemlere 180 gün boyunca muafiyet tanınacağı aktarıldı.

"Suriye halkını destekleme taahhüdü"
ABD'nin yaptırım programlarının meşru insani yardımları hedef almadığı belirtilen açıklamada, sağlanan muafiyetin ABD'nin devam eden deprem krizinde Suriye halkını destekleme taahhüdünü yansıttığı bildirildi:

Yaptırımların hafifletilmesi tek başına Esad rejiminin uzun süredir devam eden yapısal zorluklarını ve acımasız taktiklerini tersine çeviremezken, bu felaketin ardından ihtiyaç duyulan hayat kurtarıcı yardımı engellememesini sağlayabilir.

Bakanlığın açıklamasında, Suriye'deki durumun izlenmeye devam edileceği kaydedildi.

"Suriye halkının hayatlarını kurtarma çabalarını engellemeyecek"
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, konuya ilişkin açıklamasında, yıkıcı depremlerin ardından yaşanan trajik yaşam kaybı ve yıkım nedeniyle Türkiye ile Suriye halkına başsağlığı dileğinde bulundu ve ekledi:

Uluslararası müttefikler ve insani yardım ortakları, etkilenenlere yardım etmek için seferber olurken, ABD'nin Suriye'deki yaptırımlarının Suriye halkının hayatlarını kurtarma çabalarını engellemeyeceğini açıkça belirtmek istiyorum.

Blinken'dan çağrı: İnsan yardımlar için sınırları açın
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Esad rejimine, Türkiye'deki depremlerden etkilenen Suriyelilere uluslararası yardımların ulaştırılması için sınır geçişlerini açma çağrısı yaptı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki depremlerin Türkiye ve Suriye'de milyonlarca insanı etkilediğini belirterek depremin ardından saatler içinde ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla federal kurumların yardım faaliyetlerini seferber ettiğini vurguladı.