Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  “TCMB başkanı ile görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart” sözlerine ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg'ten dikkat çeken yorum geldi. Bloomberg, "Kavcıoğlu'nun Erdoğan'a direnmesi zor" yorumunu yaptı.

"KAVCIOĞLU'NUN ERDOĞAN'A DİRENMESİ ZOR"

İstatistik kurumu TÜİK'in bugün yıllık enflasyon rakamını 16.59 olarak açıklamasının ardından gözler 17 Haziran'da Merkez Bankası tarafından açıklanacak politika faizine çevrildi. ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'de enflasyonun yedi aylık yükselişe ara vererek mayısta beklenmedik bir şekilde yüzde 17,14'ten yüzde 16,59'a gerilediğini ve bu durumun faiz indirimi baskısını artırdığını yazdı.

Haberde, enflasyonun düşmesiyle birlikte yüksek faiz uyguladığı gerekçesiyle görevden alınan Naci Ağbal'ın yerine gelen ancak ilk faiz kararında selefiyle aynı kararda olan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimlerine başlama baskısına direnemeyeceği kaydedildi.

‘ERDOĞAN’IN ÇAĞRISINDAN SONRA GELDİ’

Enflasyondaki düşüşün, "tam kapanma sonucu" olarak değerlendiren Bloomberg, TL'de devam eden değer kaybına ve artan emtia fiyatlarına dikkat çekti. Gazete, para politikasında yeni bir gevşeme döngüsüne başlamak için çok erken olduğuna işaret etti. Aynı zamanda enflasyon açıklanmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısını yinelediğini hatırlatan Bloomberg,  bu çağrının sonrasında TL'nin dolar karşısında yeniden gerilediğini belirtildi. Gazete bunun üzerine Kavcıoğlu'nun çağrı yapmak zorunda kaldığını belirtti. 

2021'de en çok değer kaybeden para biriminin TL olduğunu vurgulanan haberde Cumhurbaşkanı'nın faiz indirimlerinin enflasyonu düşüreceği yönünde geleneksel olmayan bir görüşe sahip olduğu kaydedildi.

Gazete “Ancak resmi hedef olan yüzde 5'in üç katından fazla seviyede olan enflasyon, TCMB'nin son iki yıldaki üçüncü başkanı olan Kavcıoğlu için faiz indirimlerine başlamayı henüz imkansız kılıyor." yorumunu yaptı.