ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, GKRY'ye yönelik silah ambargosunun 1 yıllığına kaldırıldığına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sözcü Price açıklamada, “Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre'ye tebliğ etmiştir. Şartlara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak Bakan (Blinken), 2023 mali yılı için Kıbrıs Cumhuriyeti’ne savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı” ifadelerini kullandı. Price, “Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri, 1 Ekim 2022'den itibaren geçerli olmak üzere yeni politikayı yansıtacak şekilde değiştirilecektir” dedi.

GKRY’ye uygulanan ambargo
2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD’nin savunma malzemelerinin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ihracatına yönelik iki şart getirilmişti. Buna göre GKRY'nin kara para aklama ile mücadele düzenlemeleri yapması ve bunun denetlenmesi konusunda reformları uygulamada ABD ile iş birliği yaptığını raporlaması gerekiyor. Ayrıca GKRY’nin Rus askeri gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlara erişimini engelleme konusundaki gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini bir kez bildirmesi isteniyor. Söz konusu iki şart yerine getirildiğinde ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.