Independent Türkçe'nin Türk hackerler tarafından kurulan bir forum sitesinde "Yakalama ve arama kararı kaldırılır" başlığıyla verilen ilanı gündeme taşımasının ardından soruşturma başlatıldı.

Hackerların sitesinde 70 bin lira karşılığında yakalama, arama ve yurtdışı çıkış yasağının savcılık aracılığıyla kaldırılacağına yönelik ilan, 30 Nisan'da Independent Türkçe tarafından haberleştirilmişti. Haberin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. 

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLECEK

Soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde yer alan "Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçu" kapsamında 1 Mayıs'ta başlatıldı. 

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün talimatıyla, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışmalara başladı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ilanı verenlerin kimlik ve adres bilgilerinin tespit etmek için çalışıyor.

Ayrıca, haberde değerlendirmesi bulunan Adli Bilişim Uzmanı ve avukat Levent Mazılıgüney'in de ifadesi alındı. 

NE OLMUŞTU?

Bir hacker sitesinde 70 bin lira karşılığında yakalama, arama ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik ilan verilmişti.

İlanda, hakkında arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağı olan kişilerin Ankara'ya avukatını göndermesi gerektiği belirtiliyordu.  

İlan veren kişi ya da kişiler, işlem için kendi avukatlarıyla başvurucunun avukatının buluşmasının sağlanacağını ve ilk buluşmada 10 bin lira ödeme yapılması gerektiği belirtiliyordu.

İlanda, bu aşamadan sonra işlemlerin başlatıldığı, kişi hakkındaki arama, yakalama ve yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldığında ortalama 70 bin lira gibi bir maliyet oluştuğuna değiniliyordu.