Sanat alanının önemli bir dalı olan müziğin ülkemizdeki konumunu ve gidişini nesnel bir biçimde ortaya koymak ve bu konudaki gerçekleri belgelemek, müziğe emeği geçen kişilerin, sanatçıların, toplulukların emeğini öne çıkarmak ve değerlendirmek amacıyla Mavi Nota e-Müzik Gazetesi tarafından geleneksel olarak yılda bir kez düzenlenen Mavi Nota Müzik Ödülleri (2021), Mavi Nota e-Müzik Gazetesi’nin danışma kurulunu ihtivan eden, Prof. Dr. Abdullah Akat, Soprano Ebru Förster, Mezzo Soprano Ebru Kaptan, Piyano eğitmeni ve piyanist Ilgın Salman, Piyanist Solist Sanatçı Yeşim Gökalp ve gazetenin kurucu imtiyaz sahibi Müfit Semih Baylan’dan oluşan seçici kurul tarafından gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda oybirliği ile belirlenmiştir.

29 yıldır düzenli olarak verilen ve halen ülkemizin en uzun soluklu yaşayan tek müzik ödülü olan 29.Mavi Nota Müzik Ödülleri (2021) 2021 yılı için “Müzik Başarı Ödülü” başlığı altında; 1975 yılından bu yana yaptığı müzik çalışmaları ve 1981 yılında kurmuş olduğu Balıkesir Türk Müziği Korosu ile tüm konserlerinde ciddi bir müzikalite ortaya koyarak 40 yıldır nitelik ve nicelik açısından Geleneksel Türk Müziğine kazandırdıkları göz önünde bulundurularak ve ayrıca besteleriyle geleneksel müziğe yüksek zevk ve anlayışla eserler kazandıran Balıkesir Türk Müziği Korosu Şefi, Besteci-Şef Sıtkı Sahil’e verilmiştir.

Sıtkı Sahil

Sıtkı Sahil 24 Ağustos 1955 yılında Erzurum’da doğdu. Babasının tayinleri nedeniyle ilkokul, ortaokul ve lise tahsilini Erzurum, Adapazarı ve Erzincan’da yaptı. 1972 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı bir sınavı kazanarak mesleki eğitim aldı.

Müzik yaşamına önce Türk Halk müziğini tercih ederek başlasa da Türk Sanat Müziğine yönelerek çalışmalarını bu yolda gerçekleştirdi. Erzurum Halk Eğitim Merkezi’nde ve Erzurum Halk Oyunları Halk türküleri Turizm Derneği’nde gerçekleştirilen çalışmalara katıldı. Burada Ahmet Zeki Erdal ve Hüseyin Erbay’dan yararlandı. Bu çalışmalarla kendini yetiştirerek 1978 yılında TRT Erzurum Radyosu’nda akitli ses sanatçılı olarak görev yapmaya başladı. Bunun yanı sıra TRT’de üç yıl kadar nazariyat ve repertuar dersleri alarak dönemin önemli şeflerinden ve hocalarından olan Kıyasettin Temelli’den de yararlandı. 1981 yılında Balıkesir’e tayinen gelene dek TRT’deki görevi devam etti.

Balıkesir’e tayinen geldikten sonra sanat çalışmalarını askeri bir kurumda devam ettirdi. Bu yıl 40. yılını kutlayan Balıkesir Türk Müziği Korosu’nun temeli bu şekilde atılmış oldu.

Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi’de öğretmen adaylarını müzik dersleri verdi. Daha sonra Balıkesir’deki orta dereceli bazı okullarda derslerine devam ederek bu okullardaki başarılı kişileri kurmuş olduğu Balıkesir Türk Müziği Korosu etrafında topladı.

Başarı adına eğitim ve öğretim müfredatından hiç taviz vermeyen Sıtkı Sahil, 40 yıldır Balıkesir’de bir güzide koroyu ayakta tutmayı başarmıştır.

Yılda ortalama altı ya da sekiz konser veren Balıkesir Türk Müziği Korosu’ndan ülkemize çok sayıda yıldız niteliğinde sanatçı yetiştiren Sıtkı Sahil’in gerçekleştirdiği bir başka faaliyette Balıkesir Türk Müziği Sempozyumlarıdır. 1997, 2017 ve 2019 yıllarında üç kez gerçekleştirilen ve ülkemizin birçok değerli müzik adamının katıldığı Balıkesir Türk Müziği Sempozyumları’nın basılı yayınları da yayınlanarak ülkemizin müzik yaşamına katkıda bulunması önemlidir.

Aynı zamanda bir besteci olarak Türk Sanat Müziğine müzikalitesi yüksek nitelikli besteler kazandıran Sıtkı Sahil, “… her şiiri bestelemiyorum, çoğunlukla yakın arkadaşım olan Dr. Hüseyin Balkancı’nın şiirlerini besteledim” demiştir. Bestekâr olarak da adını Türk müziğine yazdıran Sıtkı Sahil’in birçok makamda 600 kadar bestesi bulunmaktadır.

“Işığım” diye hitap ettiği eşi Yasemin Sahil ile 1981 yılında evlenmiştir.

Derya, Buğra Sercan ve Mert Sahil’in babası, Ali Ege’nin dedesidir.