Haberlobi - Haber Servisi // Meteoroloji'nin İstanbul'da 5 gün boyunca sürecek şiddetli kar yağışı uyarısının ardından Valilik ve belediye önlemlerini almaya başladı. İstanbul Valiliği, okullarını tatil ettiğini duyururken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, vatandaşlara yasaklara uymaları ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları yönünde tavsiyede bulundu.
İstanbul'da yaşanması muhtemel kar yağışı akıllara 1987 kışı'nı getiriyor. 1987 yılında İstanbul'daki kar yağışı insan boyuna ulaşmış, o dönemin imkanları ile yollar açılmaya çaışılmış, eriyen karlar yollarda su birikintilerine yol açmıştı. Sürekli konuşulan 1987 İstanbul kışında neler oldu? 1987 İstanbul kar felaketi nedir? İşte o günlerde yaşananlar...
İstanbul'a Mart ayından Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası ile birlikte kar felaketi yaşandı. 'Efsane Mart' olarak bilinen o ayda yağan kar insan boyunu aştı 4 metre yüksekliğe kadar ulaştı.
O günlere şahit olanların bir efsane olarak anlattığı o günlerde insanlar büyük zorluk çekmişti. 4 Mart sabahı uyanan İstanbullular, şiddetli bir tipi, ve kar yağışı ile karşılaştı. Zorluklarla okula giden öğrenciler okulların tatil edilmesi ile yine büyük bir zorlukla evlerine dönmeye çalıştı. Okullar iki hafta boyunca tatil oldu.
O dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, önlemlerini alan özel işyerleri ve kuruluşlar haricinde işyerlerinin açılmamasını ve vatandaşların evlerinden çıkmamasını tavsiye etti.
Evlerine mahsur kalan ve dönmeye çalışan İstanbullular, dönemin zorluklarını da göz önüne alarak ekmek ve su gibi temel ihtiyaçlarını karşıalyabilmek için fırın ve marketlere akın etti. İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ise, 'yeteri kadar un ve yakıt stoğumuz var' diyerek vatandaşları telkin etti.
'Yüz yıldır böylesini görmedik', 'Beyaz felç' manşetlerini atan gazeteler, bu yağışları uzun süre gündeminden düşürmedi. (O dönemin gazete manşetlerini görmek için tıklayınız)
O dönemde Kandilli Rasathanesi'nde çalışan Gökhan Habur yaşadıklarını şöyle anlattı:
"4 Mart sabahı kalktığımda kar nedeniyle arabamı göremedim. Sıcalık eksi 9 derecenin altına indi. Bütün ana arterler ara yollar buz kapladı. Hiçbir şekilde ulaşım sağlanamadı, işe gidemedik. Rasathane o gün görev yapacak çalışanlarını arazi araçlarıyla işe götürüp getirdi. O tarihte Feneryolu'nda oturuyordum. 12 katlı binada yöneticiydim. Kömür yakıyorduk. Bir depo yaptırmıştık. Mart başı yaptığımız kontrole göre, 30-35 tonluk bir kömürümüz vardı. Günlük yaktığımız miktar da 600 kilogramı geçmiyordu. Kışın bitmesi nedeniyle sipariş vermemiştim. Uzun bir süre o soğuklarda kalorifersiz kaldık. Eski insanlar da bunu 'İstanbul'da kar 3 günden fazla kalmaz' diye özetler. 4 Mart sabahı başlayan yağış 14 Mart'a kadar devam etti. Etkisini kaybetmesi ise 17 Mart'ı buldu"
İSTANBUL'DA 1987 KIŞINDA KAR KAÇ METRE OLMUŞTU?
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, 4 Mart 1987'de başlayan kar yağışında 22 cm olarak ölçülen kar, 8 Mart gününe kadar 70 cm'e yükseldi. En düşük sıcaklık ise 7 Mart günü -6,6 olarak ölçüldü.